Tegenwoordig is er weinig zo frustrerend als traag internet, vooral met de toename van mensen die thuiswerken. We leven nu eenmaal in een tijdperk waarin we sterk afhankelijk zijn van onze online connectiviteit. Als je regelmatig last hebt van een trage verbinding, kunnen wij je tips bieden die kunnen helpen bij het verbeteren van je internetverbinding. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die kunnen helpen de snelheid van je internetverbinding te verbeteren.

Herstart je router of modem

Een van de eenvoudigste oplossingen voor traag internet is het herstarten van je router of modem. Schakel het apparaat uit, wacht 10-15 seconden en schakel het vervolgens weer in. Dit kan helpen bij het oplossen van tijdelijke storingen en het vernieuwen van de internetverbinding.

Gebruik een bekabelde verbinding

Hoewel wifi handig is, kan het soms leiden tot lagere snelheden vergeleken met een bekabelde verbinding. Sluit indien mogelijk je computer, gameconsole of streamingapparaat rechtstreeks aan op de router met een Ethernet-kabel. Apparaten die doorgaans veel internet verbruiken, kunnen zeker baat hebben bij een stabielere verbinding dan een draadloze. Activiteiten zoals video's streamen, bestanden downloaden en uploaden, videobellen, gebruik van cloudservices en online gamen via platforms of online wedden kunnen aardig wat internet kosten. Overweeg daarom je computer te voorzien van een internetkabel om gedoe met een onstabiele verbinding te voorkomen.

Plaats je router strategisch

De locatie van je router kan aanzienlijke invloed hebben op de internetsnelheid. Plaats de router op een centrale plek in je huis, bij voorkeur uit de buurt van obstakels zoals muren en metalen voorwerpen. Hoe minder obstakels tussen je apparaat en de router, hoe beter de signaalsterkte en snelheid. Een hogere positie, bijvoorbeeld op een plank of tafel, kan het signaal beter verspreiden dan wanneer de router op de grond staat. Plaats de router ook uit de buurt van andere elektronische apparaten, zoals magnetrons en babyfoons, die interferentie kunnen veroorzaken.

Controleer je internetprovider en abonnement

Voordat je dieper ingaat op specifieke problemen, is het belangrijk om te controleren of je huidige internetabonnement de snelheid biedt die je hebt gekozen. Neem contact op met je internetprovider om ervoor te zorgen dat je het juiste abonnement hebt en overweeg, indien mogelijk, te upgraden naar een sneller pakket. De snelheid van je internet wordt deels bepaald door het abonnement dat je hebt afgesloten. Een glasvezelverbinding, als beschikbaar in jouw regio, kan ook een hogere snelheid bieden dan een traditionele DSL- of kabelverbinding.

Update firmware en beveiliging van je router

Zorg ervoor dat de firmware van je router up-to-date is. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit voor prestatieverbeteringen en beveiligingspatches. Controleer de handleiding van je router of de website van de fabrikant voor instructies over het bijwerken van de firmware. Zorg er ook voor dat je wifi-netwerk beveiligd is met een sterk wachtwoord om te voorkomen dat anderen ongeautoriseerd gebruik maken van je verbinding, wat de snelheid kan vertragen.

Problemen met een specifieke computer

Als je opmerkt dat het internet alleen problemen veroorzaakt op je computer en niet bijvoorbeeld op je telefoon, kun je een aantal stappen ondernemen. Het legen van de cache kan soms helpen bij het verbeteren van de internetsnelheid. Ook het herstarten van je laptop kan van dienst zijn. In sommige gevallen zijn er processen op de achtergrond actief, zoals programma's die veel bandbreedte gebruiken, en die de prestaties beïnvloeden. Het is raadzaam deze programma's af te sluiten en je computer te controleren op malware en virussen. Bovendien is het nuttig om te kijken naar de geïnstalleerde extensies of add-ons in je webbrowser. Sommige extensies kunnen namelijk de snelheid van je internet beïnvloeden. Verwijder onnodige extensies en controleer of dit een positief effect heeft op de prestaties van je internetverbinding.