Metaverse: Een nieuwe digitale Wereld?

Op 28 oktober 2021 kondigde Facebook aan haar naam te veranderen in Meta. Met deze naamswijziging wilt Mark Zuckerberg met Facebook een bijdrage leven aan de Metaverse. Klinkt super spannend en futuristisch. Alleen wat is Metaverse en wat heeft het met ons dagelijks leven te maken?! In deze blog gaan we dit verder onderzoeken.

Virtuele ruimte

Er zijn tal van manieren om de Metaverse te definiëren, maar om het zo simpel mogelijk te maken kun je de Metaverse beschrijven als een virtuele ruimte waar iemand door middel van een avatar vrij kan bewegen. De metaverse maakt gebruikt van blockchain en bevindt zich op het internet waarin alle virtuele werelden en ‘augmented realities’ samen komen. Het woord ‘meta’ betekend 'meeromvattend' of 'overstijgend' en het Engelse woord ‘verse’ is een afgeleide van ‘universe’ wat zicht vertaald in cosmos, universum, heelal en wereld. Een wereld dat overstijgend en meeromvattend is dan de wereld waarin wij leven. Een onlinenetwerk van talloze virtuele werelden, dat is wat de metaverse is.

Oorsprong

De term ‘Metaverse’ komt uit een sciencefiction boek van Neal Stephenson uit 1992 genaamd ‘Snow Crash’. Het is een verhaal dat gaat over mensen doormiddel van avatars in een driedimensionale wereld in contact zijn met elkaar en met softwareagenten. Deze driedimensionale wereld zou het vervolg zijn op het internet. Bijna dertig jaar verder en de ideeën van Neal Stephenson beginnen werkelijkheid te worden. In 2018 kwam Steven Spielberg met de film Ready Player One waarbij de wereldbevolking in 2045 in zo’n armoede leven, dat hun enige vluchtweg een online computerspel is. Ook hier wordt gebruik gemaakt van avatars.

Gaming

Momenteel wordt de metaverse voornamelijk gebruikt voor games zoals Fortnite, Roblox en Animal Crossing. Dit zijn games die gebaseerd zijn op het internet. Andere games zoals Decentraland, Axie Infity en the Sandbox zijn games die gebaseerd zijn op Blockchains waar het voornamelijk draait op P2E, ookwel bekend als ‘play-to-earn’.

Investeerders

Naast de belangstelling van Facebook voor de metaverse en talloze game-ontwikkelaars, zoals Epic, zijn ook bedrijven zoals Microsoft geïnteresseerd in dit fenomeen. Op 3 november 2021 kondigede Microsoft ‘Mesh voor Microsoft Teams’ aan. Hiermee kunnen mensen vanuit verschillende fysieke locaties gezamenlijk virtuele meetings hebben en gezamenlijk een holografische ervaring delen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een iPhone reparatie uit te laten voeren via de Metaverse of een iphone scherm vervangen in Breda. Nee voor een telefoon reparatie in Breda moet je toch echt naar een fysieke telefoon winkel in Breda.

Crypto en NFT’s

In de metaverse draait het niet alleen om gaming en ontmoeten van andere gebruikers. De metaverse biedt ook mogelijkheden voor Crypto en NFT’s. Het is namelijk mogelijk om in de virtuele wereld van de Metaverse vastgoed en grond aan te schaffen dat versleuteld is in NFT’s en de beste manier om dat te financieren is doormiddel van Crypto. Aangezien NFT’s werkt met een duidelijk bewijs van eigendom dat transparant is voor iedereen, is het dan ook duidelijk dat een stuk grond in de metaverse daadwerkelijk van jou is. Doormiddel van Crypto zijn deze goederen makkelijk verhandelbaar. Onlangs is zijn in Decentraland al stukken land verkocht voor 900.000 Amerikaanse Dollars. Naast virtuele land en digitale vastgoed is het natuurlijk ook mogelijk om in de metaverse kunst en producten te verkopen die versleuteld zijn in NFT’s.

De metaverse biedt tal van mogelijkheden en zal in de nabije toekomst een grote impact hebben op onze samenleving. Wellicht dat we via onze smartphones verbonden zullen zijn met de metaverse en kunnen we via onze Huawei, iPhone of Samsung inloggen in de metaverse en verbinding maken met onze Avatars. Het is daarbij natuurlijk van belang dat je een goedwerkende smartphone hebt. Mocht je de noodzaak hebben voor een reparatie van je telefoon in Breda, kun je bij talloze winkels in Breda terecht. Wat de metaverse betreft, zal de een zich erin gaan verdiepen en laat de andere de metaverse op zich af komen. Eén ding is zeker, spannend is het wel!